• Mobisux
  • Domov
  • RSS
  • Dodaj med priljubljene

Apple iPhone 4

Dodano: 9.06.2010, zadnja sprememba: 16.06.2010
podd
Miha Sužnik Apple iPhone 4
Miha Sužnik
Piše:
Miha Sužnik

Profilprofil
Apple iPhone 4 je odmeven izdelek, ki ga spremljamo že od kar so se na spletu pojavili prvi načrti za magični aparat. Mobilnik, ki naj bi nadaljeval revolucijo telefoniranja, ki jo je začela prva generacija iPhonov, je tu.

Dolgo smo morali živeti z govoricami, fotografijami ukradenih prototipov in vprašljivimi obljubami. Zdaj je čakanja konec. Novi jazTelefon je razkrit. Opremljen je z novo obliko, novo strojno opremo in svežim operacijskim sistemom, a pojdimo lepo po vrsti.

4, ne 4G

Novi iPhone ni poimenovan 4G kot smo pričakovali. Poštena poteza s strani Appla, saj 4G povezave niso podprte. Štirica bo tako kot predhodniki delovala na GSM in UMTS omrežjih. Manjšo nadgradnjo je doživela le Wi-Fi povezava, ki zdaj ustreza najnovejšemu standardu, 802.11n.

Prevod: za večino uporabnikov razlike ne bo.

Oblikovanje

Apple je znan po elegantno oblikovanih izdelkih. iPhone 4 nadaljuje tradicijo prejšnjih različic, a podroben pogled razkrije marsikatero izboljšavo. Največja sprememba je debelina, saj je novinec shujšal kar za četrtino. Novi so tudi izjemno odporni materiali.

Nerjaveča jeklena obloga, ki obdaja stranice telefona, premeteno služi tudi kot antena, obenem pa je petkrat močnejša od navadnega jekla. Podobno je okrepljena tudi obloga iz stekla, ki jo najdemo na sprednji in zadnji strani telefona.

Pri Applu zatrjujejo, da so praske preteklost, saj se podobno steklo uporablja pri letalih in je tridesetkrat močnejše od plastike. Bojda se tudi prstni odtisi ne primejo tako zlahka.

Strojna oprema

Ni se spremenila le zunanjost. Notranjost krasi procesor A4, ki ga najdemo tudi v Applovem iPadu. Razvili so ga v sodelovanju s Samsungom in zmore največjo tiktakanje pri frekvenci 1 GHz. Obenem boljše ravna z delovnim pomnilnikom, kar bo zelo pomembno pri zahtevnih 3D igrah, ki se jih nadejamo na novem telefonu. 

Trenutno še ni znano ali bo iPhone 4 tiktakal z 1 gigahercem, a zdi se najbolj verjetno.

Nov je še en senzor položaja, tokrat žiroskop, ki meri nagib naprave v treh smereh. V povezavi z kompasom in merilcem pospeškov bo ponujal še boljšo igralsko izkušnjo, saj bo upoštevano vse od kotnih pospeškov in rotacijskih hitrosti. Velike besede, ki pomenijo večji nadzor v igricah.

Retina display

Nov telefon, nov zaslon, tokrat znan kot Retina display. Retina oziroma mrežnica, nas želi že z imenom spomniti na oko in na dejstvo, da ni možnosti, da bi vaši vidni organi prepoznali posamezne piksle. Ti so po zaslonu posejani z gostoto 326 pik na inč, ena pika pa meri le 78 mikrometrov. V praksi to pomeni bolj berljiva besedila, lepše fotografije in tako naprej.

Diagonala zaslona ostaja 3.5 inča, kar je po mnenju tega pisca ravno pravšnja velikost, da na telefonu še preberemo spletne časopise in ga hkrati lahko nosimo v žepu. Površina je torej enaka, ločljivost pa se je močno povečala. Štirica zmore kar 960 x 640 pik, medtem ko je model 3GS imel le 480 x 320 pik.

Dve kameri!?

Kamera bo z verzijo 4 vstopila v 21. stoletje. Število slikovnih pik se je povzpelo na 5 megapikslov, sposobna pa je tudi zajemanja HD videa v resoluciji 720p pri 30 sličicah na sekundo. V primerjavi z konkurenco gre za srednjo ponudbo, nekakšen minimalni standard, če upoštevamo, da bo do naslednjega iPhona preteklo še nekaj vode.

Kamera je opremljena z LED bliskavico, ki deluje tudi kot svetilka, če snemate domači film. Novi aparat premore tudi senzor osvetljenosti, tako, da lahko prilagaja fotografiranje vremenskim pogojem. Omenimo še petkratni digitalni zoom in orodje za obdelavo video posnetkov, iMovie, ki deluje kar na telefonu.

Na sprednji strani najdemo še eno kamero, ki služi avtoportretom in video-klicem, ki so tokrat močno v ospredju, slišijo pa na ime Facetime. Več o tem kasneje.

Dva mikrofona!?

Ne, eden ni za rezervo. Kot marsikateri boljši telefoni, se tudi iPhone 4 lahko pohvali z dodatnim mikrofonom, ki išče šum v okolju in ga izloči iz pogovora. Zdaj lahko v miru telefonirate tudi sredi prepira z ženo.

Programska oprema, operacijski sistem in še kaj

Operacijski sistem je vsaj toliko pomemben kot vse prej naštete funkcije in lastnosti. Poglejmo si najpomembnejše novosti, izpolnjene obljube in razočaranja.

Operacijski sistem je podobno kot telefon doživel majhno spremembo imena. Ne bo se imenoval iPhone OS4, temveč iOS 4. Izvirna poimenovanja že nekaj časa niso Jabolkov adut. Kakorkoli, končno so Applovi inženirji usposobili pravo sočasno poganjanje aplikacij (multi-tasking).

Multi-tasking

Multi-tasking deluje podobno kot na konkurenčnih aparatih. Dvakrat pritisnemo na »Home« gumb in prikaže se vrstica, ki prikazuje odprte programe. Apple trdi, da programi v ozadju ne odžirajo baterije in ne vplivajo na izvajanje aktivnega programa. Sliši se odlično, upajmo, da tudi drži.

Facetime

 
Applov video-klic. Trenutno deluje le preko Wi-Fi povezave in le med uporabniki modela iPhone 4. Omogoča pošiljanje slike s portretne ali z glavne kamere. 

Predalčki za aplikacije

 
Aplikacije lahko razvrstimo po mapah kot smo tega vajeni na osebnih računalnikih. Dobrodošlo je tudi, da lahko na namizju uporabljamo bližnjice do map.

Izboljšana e-pošta

E-pošta zdaj podpira več predalov (inboxov). Vse lahko pregledate na enkrat ali pa se osredotočite na posamezen predal. Sporočila se zdaj lahko izpišejo tudi v obliki pogovorov, priponke pa lahko odprete kar v bralcu pošte.

iBooks

Podpora za e-knjige, ki jo poznamo že z iPada, prihaja tudi na iPhone. Podprta je tudi sinhronizacija med iPadom in iPhonom, torej se naložene knjige samodejno prenašajo z enega na drugega, zraven pa tudi vaši zaznamki, opombe in trenutna stran.

Game Center

Ker so igre na iPhonu vse bolj perspektiven trg, prihaja Game Center. Tu boste zbirali dosežke, nalagali nove igre in dodajali prijatelje. Applova različica Xbox Live, torej.

Še kaj?

Seveda. Izboljšav je ogromno. S tem mislimo na tiste drobne popravke, ki jih cenimo šele ob uporabi neke naprave. Dodana je denimo podpora za iskalnik Bing, še vedno pa sta tu Google in Yahoo. Tudi pri strojni opremi nismo obdelali vsega. Omenimo, da Apple obljublja boljšo avtonomijo baterije.

Slabše bo morda sprejeta funkcija iAds (jazReklame, resno), ki vam v aplikacijah prikazuje oglase. S tem bodo aplikacije ostale poceni in kvalitetne, pravi Steve Jobs.

Po drugi strani še vedno nikjer, niti na daljnem obzorju ni Flash podpore. Steve Jobs Flash osebno sovraži, tako, da se od strani narejenih s Flashom, lahko poslovite. Vseeno bodo podprte določene Facebook igre, na sliki je Farmville. 

Zaključek

Apple iPhone 4 na police prihaja 24. junija. Na voljo bo v črni in beli barvi, model z 16 GB prostora pa bo američane z naročnino na operaterja AT&T olajšal za 199 ameriških dolarjev (približno 166 evrov), dražji pa je 32 GB model, ki stane 299 dolarjev (oziroma 250 evrov). Pocenil se bo iPhone 3GS, ki bo na voljo za 99 dolarjev, iPhone 3G pa odhaja v zgodovino.

Kot smo že vajeni, bo iPhone 4 težje dobiti kot večino telefonov. Na začetku bo na voljo le v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in Japonski.Se je splačalo čakati?
Povezani mobilniki:   Apple iPhone 4


Dodatne slike
 
#3202642 - 09.06.10 06:06 Re: Apple iPhone 4 [Re: mobisux]
satio1212 Offline
novinec


18.09.09
Sporočila: 36
neki me zanima glede cene, kako je lahko dražji samo 250€?
Na vrh
#3202643 - 09.06.10 07:49 Re: Apple iPhone 4 [Re: mobisux]
rokiii Offline
neznanec


25.04.10
Sporočila: 6
morda zato ker je v vezavi za 2 leti pri t-mobile?
Drugače pod 650€ dvomim da ga boš dobil...

Na vrh
#3214826 - 27.12.13 14:52 Re: Apple iPhone 4 [Re: mobisux]
semal Offline
član


27.12.13
Sporočila: 140
حكم واقوال كلمات حب خواطر حب
اجمل وأروع حكم وأقوال العظماء والمشاهير
اجمل وأروع كلمات الحب
اجمل واروع خواطر الحب
http://www.judgment-proverbs.com
http://khawater-kalemat.com
http://www.judgment-proverbs.com/حكم-وعبر/
http://www.judgment-proverbs.com/category/صور-حكم/
http://www.judgment-proverbs.com/صور-مكتوب-عليها-حكم/
http://www.judgment-proverbs.com/category/حكم-عن-المشاعر/حكم-عن-الحب/
http://www.judgment-proverbs.com/حكم-واقوال-فى-الحب/
http://www.judgment-proverbs.com/كلام-في-الحب/
http://www.judgment-proverbs.com/كلام-عن-الحب/
http://www.judgment-proverbs.com/من-أقوال-الامام-علي-2/
http://www.judgment-proverbs.com/كلام-حكم/
http://www.judgment-proverbs.com/tag/حكم-قويه/
http://www.judgment-proverbs.com/category/حكم-بالانجليزي/
http://www.judgment-proverbs.com/category/توبيكات-حكم/
http://www.judgment-proverbs.com/tag/حكم-جميله/
http://www.judgment-proverbs.com/category/اقوال-الحكماء/اقوال-الامام-علي/
http://www.judgment-proverbs.com/category/اقوال-ماثوره/اقوال-عن-الحب/
http://www.judgment-proverbs.com/category/اقوال-ماثوره/اقوال-عن-الحب/
http://www.judgment-proverbs.com/categor...م-الفقي/
http://www.judgment-proverbs.com/category/اقوال-الحكماء/
http://www.judgment-proverbs.com/category/حكم-واقوال-العظماء/
http://www.judgment-proverbs.com/category/اقوال-الحكماء/اقوال-شكسبير/
http://www.judgment-proverbs.com/من-اجمل-أقوال-شكسبير-عن-الحب-والحياة/
http://www.judgment-proverbs.com/category/امثال-شعبيه/
http://www.judgment-proverbs.com/امثال-وحكم/
http://www.judgment-proverbs.com/اقوال-وحكم/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-حزينه/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-عن-الفراق/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-رومانسية/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-عتاب/
http://khawater-kalemat.com/khawater/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-قصيره/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-حزينه/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-عتاب/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-رومانسية/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-جميلة/
https://www.facebook.com/kalemat70b

Na vrh
#3215044 - 03.02.14 14:46 Re: Mobilna tehnologija in geolokacijske storitve [Re: mobisux]
semal Offline
član


27.12.13
Sporočila: 140
حكم واقوال كلمات حب خواطر حب
اجمل وأروع حكم وأقوال العظماء والمشاهير
اجمل وأروع كلمات الحب
اجمل واروع خواطر الحب
http://timesprayer.net/
http://postal2code.com
http://www.pregnancy2u.com
http://khawater-kalemat.com/khawater/
http://khawater-kalemat.com/
http://www.judgment-proverbs.com
http://www.pic-bok.com/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-جميلة/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-حزينه/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-رومانسية/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-عن-الفراق/
http://khawater-kalemat.com/category/ك...ت-جميلة/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-عتاب/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمات-عن-الامل/
http://khawater-kalemat.com/category/كلمه/
http://khawater-kalemat.com/category/كلام-عن-الدنيا/
http://khawater-kalemat.com/category/كلام-عن-الصبر/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-حب-2/
http://khawater-kalemat.com/كلام-في-الحب-2/
http://khawater-kalemat.com/كلمات/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-جميلة/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-حزينه/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-في-الحب-2/
http://khawater-kalemat.com/كلام-عن-الحب-2/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-عن-الحب/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-رائعة-2/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-حزينة/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-رومانسية-2/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-عن-الفراق-2/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-لها-معنى/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-عتاب/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-جميله/
http://khawater-kalemat.com/كلمات-مؤثرة-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-قصيره/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-حزينه/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-عتاب/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-جميلة/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-رومانسية/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-فيس-بوك/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-عشق/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-روعه/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-عن-الحب/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-شوق/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-حب-قصيره/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-فراق/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-شعريه/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-عن-الام/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-في-الحب/
http://khawater-kalemat.com/khawater/category/خواطر-حب/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-قصيره-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-حزينه/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-عتاب-مؤثرة/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-قصيرة/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-جميلة-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-حزينة/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-رومانسية-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-فيس-بوك-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-عشق-جميلة/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-روعه-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-عن-الحب-2/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-شوق/
http://khawater-kalemat.com/khawater/صور-خواطر/
http://khawater-kalemat.com/khawater/خواطر-فراق-الحبيب/
http://postal2code.com/WhatisPostalCode.html
http://postal2code.com/postalcodeFORegypt.html
http://postal2code.com/postalcodeFORegypt2.html
http://postal2code.com/zipcodeegypt.html
http://postal2code.com/postalcodeegypt.html
http://postal2code.com/egyptzipcode.html
http://postal2code.com/postalcodeKuwait.html
http://postal2code.com/postalcodeKuwait2.html
http://postal2code.com/kuwaitzipcode.html
http://postal2code.com/postalcodeSaudiArabia.html
http://postal2code.com/postalcodeMecca.html
http://postal2code.com/postalcodejada.html
http://postal2code.com/postalcodeDammam.html
http://postal2code.com/postalcodeTaif.html
http://postal2code.com/postalcodeAhsa.html
http://postal2code.com/postalcodePalestine.html
http://postal2code.com/postalcodeRiyadh.html
http://postal2code.com/zipcodeusa.html
http://postal2code.com/usazipcode.html
http://postal2code.com/usapostalcode.html
http://postal2code.com/zipcodeofusa.html
http://postal2code.com/unitedstateszipcode.html
http://timesprayer.net/index.html
http://timesprayer.net/citya1.html
http://timesprayer.net/city1.html
http://timesprayer.net/index3.html
http://timesprayer.net/city8.html
http://timesprayer.net/index4.html
http://timesprayer.net/cityb1.html
http://timesprayer.net/cityc1.html
http://timesprayer.net/citya2.html
http://timesprayer.net/city2.html
http://timesprayer.net/citya3.html
http://timesprayer.net/citya4.html
http://timesprayer.net/cityc3.html
http://timesprayer.net/city3.html
http://timesprayer.net/citya5.html
http://timesprayer.net/citya6.html
http://timesprayer.net/citya7.html
http://timesprayer.net/citya8.html
http://timesprayer.net/city2.html
http://timesprayer.net/city7.html
http://timesprayer.net/city6.html
http://timesprayer.net/city4.html
http://timesprayer.net/cityb2.html
http://timesprayer.net/city1.html
http://www.pregnancy2u.com/اعراض-الحمل-علامات-الحمل/
http://www.pregnancy2u.com/كيف-اعرف-اني-حامل-3/
http://www.pregnancy2u.com/علامات-الحمل/
http://www.pregnancy2u.com/مراحل-الحمل-مراحل-تكوين-الجنين/
http://www.pregnancy2u.com/مراحل-نمو-الجنين/
http://www.pregnancy2u.com/حبوب-منع-الحمل-2/
http://www.pregnancy2u.com/نصائح-للحامل-2/
http://www.pregnancy2u.com/علامات-الحمل-بولد-أو-ببنت-معرفة-نوع-الج/
http://www.pregnancy2u.com/افرازات-الحمل/
http://www.pregnancy2u.com/اسباب-تاخر-الحمل-2/
http://www.pregnancy2u.com/معرفة-نوع-الجنين/
http://www.pregnancy2u.com/اختبار-الحمل-المنزلي/
http://www.pregnancy2u.com/غذاء-الحامل/

Na vrh
Stran 1 od 1 1