• Mobisux
  • Domov
  • RSS
  • Dodaj med priljubljene
Naslovnica » Forum » Družba » Življenjski slog » Izolacija in nova fasada na hišo
Stran 1 od 2 12>
Možnosti teme
#2373356 - 24.04.06 00:19 Izolacija in nova fasada na hišo
hawkeye Offline
zanesenjak


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 228
Lokacija: 7650
Imam 32 let staro hišo, v celoti podkletena, urejena etaža in mansarda. Okne so plastične, zamenjane lani. Fasada je iz tistih časov, torej brez izolacije. Ker je kurjava vedno dražja, sem se odločil za izolacijo in imam nekaj vprašanj: (ne vem kaj preveč o tem, ker sem se za to odločil včeraj)

1.Kolikor sem opazil, sta glavna 2 načina izolacije: stiropor ali steklena volna. Kakšna je razlika? Slišal sem, da je steklena volna boljša (bolj izolira) a je dražja za cca. 20-30 % ? Je to res?
Meni je sicer bolj všeč stiropor, dal pa bi ga 10 cm.

2. Ker imam tudi kletne prostore me zanima, ali se izolira tudi to? V teh prostorih noben ne prebiva, so le garaža, kurilnica, shramba, delavnica. Tukaj bi mogoče dal kakšna 2 cm izolacije in zaključna masa.

3.Sem iz celjskega konca. Mi lahko priporočite kakšne dobre izvajalce iz tega konca? Če veste za koga, ki bi se ga moral posebej izogibati, tudi z besedo na plan.
Razmišljam o dveh načinih.
a- da kupim material sam in najdem izvajalce, ki vse naredijo (tudi za oder poskrbijo)
b- da pokličem nekega renomiranega izvajalca (npr. Tim Laško) in izvedejo rešitev na ključ (material + delo=Demit fasada)

Vem, da je varianta b veliko dražja, vendar pri varianti a nikoli ne veš, kako bodo izvajalci dobo opravili. Pri tehničnem prevzemu namreč še ne vidiš, če je vse dobro opravljeno, čez kako leto ali dve se lahko začnejo pojavljati plesen, toplotni mostovi..., takrat po moje lahko koristiš garancijo le pri bolj renomiranem izvajalcu, pri kakih "fušarjih" pa ne.

4. Koliko cenovno pride 10 cm izolacije na kvadratni meter skupaj z delom in vsem? Jaz imam (brez kleti) okrog 160 m2.

5. Seveda bo treba sedanje okenske police zamenjati z globjimi. Koliko stanejo osnovne, cenejše police?

6. Ko bo oder stal bom izkoristil priliko in pobarval napušč (streha, ki sega preko zidu). V bistvu še ni bila prebarvana od takrat, ko je bila prvič (30 let). Glede na to, da tako dolgo ni bilo barvano ali moram sedaj uporabiti kakšno posebno barvo? Katero priporočate? Pa verjetno vsaj 2x čez, a?

7.Verjetno je sedaj glavna sezona in bom moral izvajalce kar čakati, da pridem na vrsto. Ko se enkrat začne delati, kako hitro je to gotovo? Predvsem mislim, kako dolgo se zadeva suši?

8. Imam 2 balkona. Verjetno je treba izolirati tudi njiju, imam prav? Kako se to naredi?

9. Za zmanjšanje toplotni izgub je možno pri Eko sklad-u najeti ugoden kredit, ravno v teh mesecih (od 01/2006) poteka razpis. A se je kdo prijavil zanj? Koliko časa traja to izpolnjevanje, birokracija..., do takrat, ko tvojemu izvajalcu nakažejo prvih 60% denarja? Upam, da ne par mesecev? A ta kredit dobi vsak, ki izpolnjuje pogoje in so sredstva še na voljo ali so še kakšne finte? In, ali se res splača se boriti zanj ?

Hvala.

Na vrh
#2373357 - 24.04.06 07:39 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
Hanzi11 Offline
legenda


Registriran od: 30.01.03
Sporočila: 3050
1. Kolikor vem steklena volna bolj prepušča vlago iz stanovanja (diha) kot stiropor
2. Če ogrevaš klet in če ni vsa vkopana jo pač probaj izolirat kolikor jo gleda ven iz zemlje. Seveda je sedaj to odvisno kako imaš urejen "pločnik" okrog hiše. Ponavadi se "cokla" ne izolira z volno ali stiroporjem (vlaga, politi naftni derivati, ki znajo škoditi izolaciji) ampak se uporablja kak styrodur ali kaj podobnega(lahko pa se motim)
Če pa imaš vkopano pa se ne trudi z odkopavanjem zemlje preveč

3, 4 , 5. ti ne znam svetovati
6. Mislim da ni potrebno kake posebne barve, kak belton(beltop) bo čisto OK (ali kaj podobnega od drugega proizvajalca. res pa je da 2x ne bi škodilo. Če pa boš barval sam boš moral uskladiti dela z fasaderji in paziti da zaradi tvojega dela oder ne bostal dlje kot bi ga rabili fasaderji (ti ga znajo dodatno zaračunat). Ob tem seveda ne pozabi (pravzaprav ONi?!) na zaščito napušča (pa ni važno ali boš prej, vmes ali pa potem barval)
7. Zakaj pa te sušenje zanima? (tisti dan ko bodo barvali se pač ne boš "drgnil" ob fasado kot kak garjast konj-;)Pri fasadah je bolj pomembno, da niso delane v največji vročini (30+), ker jih enostavno prehitro suši in rade "pokajo". Za "čakalne dobe pa se pozanimaj pri svojih izvajalcih, najbrž pa je res, da trenutno ni nikogar, ki bi čakal na tvojo fasado, če pa je, je pa z njim nekaj narobe
8. balkon težava: če hočeš kvalitetno izolirat balkon bi moral cel balkon obleč v nekaj cm izolacije (spodaj zgoraj in tudi čelo). Sicer balkon deluje kot odličen toplotni most, bolj kot preklade, roletne škatle, AB stebri itd. To pa zato ker deluje kot hladilno rebro (veliko večja površina izpostavljena mrazu). Ker pa imaš zagotovo po blakonun že kak tlak bo to težko. Vseeno izoliraj vsaj spodnjo stran balkona s kakšnimi 5 cm izolacije (samo potem boš moral delat novo čelo blakona?!)
9. Nimam pojma, pošli mejl na "Ekosklad"
_________________________
Sonce naj sveti vsak dan, tudi mobisuxu!

Na vrh
#2373358 - 24.04.06 07:54 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
strom Offline
pristaš


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 421
Lokacija: Nokia 3100
živjo

1. Glavna razlika med stiroporjem in stekleno volno je ta, da je steklena volna paroprepustna, stiropor pa ne. Na stekleno
volno pa pride še cca. 2-3 cm ometa, ki ga pri stiroporu ni - dražja izvedba.
2. Navadno se da 5 cm stirodura, višine pa toliko kot imaš "coklna".
3. Izvajalci imajo popust tudi do recimo 30% v trgovinah na material. Če ne boš delal sam, vzemi na ključ.
Naj ti izvajalec pove kje je kakšen objekt, ki ga je izoliral, ti ga pa pojdi pogledat.
4. Mogoče se ti bom malo zlagal ampak v glavi imam 6800sit/m2 za stiropor in 10800sit/m2 za stekleno volno, s tem, da
je v ceno zajeta še vgradnja polic.
5. Nimam pojma.
6. Včasih so barvali z oljem iz transformatorja oz. kakšnim drugim odpadnim oljem. Posvetuj se s strokovnjakom. Če so
barvali z barvo, samo malce ošmirglaš, da odstraniš umazanijo, pol pa z barvo čez. Uporabi barvo, ki ima primešano
smolo (sandolin extra), da ti ni treba lakirati lesa (več dela, ko boš drugič barval, ker lak spoka, smola
pa se širi in krči z lesom).
7. Čakaš pa odvisno od izvajalca. Če je zaseden, lahko to pomeni, da dobro dela, ali pač ne. Za eno tako običajno
družinsko hišo se dela fasada cca. 2-3 tedne, odvisno od vremena in izvajalca.
8. Če pri balkonu misliš na toplotni most, jih lahko samo podreš in postaviš takšne s kovinskim ogrodjem, pritrjeno na
steno. Vgradnja toplotnega mostu pride v poštev samo pri novogradnji. Drugače se jih ne izolira (ne da bi vedel).
9. Nimam pojma. Ko izveš poročaj.

Te odgovore sem napisal na podlagi svojih izkušenj in upam da sem ti pomagal.
Lahko da sem se kje zmotil ali navedel lažne podatke za kar se že v naprej opravičujem.

To stran pa si si že ogledal?
http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm


lep pozdrav

Na vrh
#2373359 - 24.04.06 08:59 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
vincent Offline
legenda


Registriran od: 11.03.03
Sporočila: 4941
Stiropor je bolj izolativen od steklene volne, je pa cenejši. Je pa steklena volna bolj paropreusta kar pa se meni osebno ne zdi baš neka huda reč - konec koncev je pozimi med kurilno sezono kvečjemu podhranjenje z vlago kar pomeni da izolacija preprčuje prodor vlage od zunaj. Pa še ko gledam okoli po fasadah se pogosto vidi na hišah s stekleno volno da se pojavljajo fleki po fasdi in prav obupno izgleda. Važno je zračenje - pa je vseeno kako fasado imaš.

Glede debeline izolacije - svetujem ti da daš 14 oz. 15 cm - na končnem znesku se ti bo poznalo kvačjemu 200 - 300 jurjev izlacija pa bo občutno boljša - računa na to da bodo šli energenti v prihodnosti še precej gor, in če že delaš izolacijo jo naredi kot se šika. Cena pa računaj nekje 10 jurjev po kvadratu (odri, izolacija, fasada, delo,...)....pa nekje 6 - 8 jurjev za tekoči meter police (spet zavisi od debeline in materiala - predvidevam pa, da boš dal kamen).

Glede kleti - imam sam isti problem (čeprav brez kleti) me pa muči kako je z izolacijo temeljev oz. v našem primeru imamo en del pritličja zasutega z zemljo - za ta del jaz nekako mislim da bi odkopal kake pol metra ter položil izolacijo (delal bi sam) - debeline nekje 5 cm (manj se ne splača - tako da 2 cm pozabi - škoda zajebancije)...še prej pa bi dal hidroizolacijo.

Treba je računati da so izgube v tla precej velike - da se jih izogneš bi potreboval prvo plato bolje izolirati (npr. od spodaj še 5 cm izolacije - pritličje - I. štuk)....oz. zmetati tla ven ter položiti dobrao izolacijo (nad hidroizolacijo) ter nato čez beton in npr. ploščice.

Glede izvajalcev težko svetujem - najbolje poiskat kakega, ki je delal pred kratkim fasado pa ga vprašaš kako je zadovoljen ter kakšno metodo je ubral (sam nakupil) - je pa vse skupaj nekje tam tam - za moje pojme se je bolje dogovoriti z izvajalcem kaj želiš pa naj potem oni kupijo ter vse skupaj naredijo in pospravijo (treba je računati da podjetniki dobijo gradbeni material kakih 20 % ceneje - se pravi ga temi računa po isti ceni kot ga ti dobiš).

Napušč le pobarvaj - lahko se zmeniš z istim izvajalcem lahko pa pokličeš drugega (delajo kar z lojtrami) predvidevam pa, dabo cena nekja 1.500 SIT/m2....barvati pa daj kar z navadnimi barvami za les - ni treba komplicirat.

Za balkon nisem siguren - mislim da se ga izolira od spodaj ter čez fasada.

Glede kreditov - predno greš v te eko sklade se pozanimaj pri bankah, ker sem dostikrat slišal da imajo banke bolj ugdone kredite, pa še noben ti ne teži za kaj si ga porabil....ti pa bolj priporočam da daš denar na mizo .

Lahko pa računaš celotno zadevo na nekje 2 do 2,5 miljona....sodeč po tvoji kvadraturi.

Predvsem pa ne šparaj z izolacijo!!!!...na končnem znesku ni omembe vredna - oder je treba postavit, fasado tudi delat, police je treba menjat....tako da par dodatnih cm ne igra nikakršne vloge.

LP

Na vrh
#2373360 - 24.04.06 09:56 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: vincent]
911T Offline
pristašinja


Registriran od: 26.12.04
Sporočila: 533
Glede na to da ima staro hišo z že izvedenim fasadnim slojem, naj da 10 ali 12cm izolacije, mogoče na severni strani več, sicer boš imel res široke police, kar je estetsko... Okenske police daj iz umetne mase, z polistirenskim jedrom (stiropor), ker okenske police so tudi toplotni most. Napušč boš moral malo obrusit, pobavarvaj ga pa z Sikkens barvo, ker je to najkvalitetnejša barva na tržišču, druge znamke ji ne sežejo do kolen. Kolikor me spomin ne vara, je cena za 5 litrov okoli 100 evrov, v sloveniji pa je za polovico cenejša (okoli 15000SIT), tako da nimaš kaj razmišljat.

Klet izoliraj z styrodurom, ker ne vpija vlage. Balkon bo problem, ampak brez velikih posegov ga ne boš morel sanirat.

Na vrh
#2373361 - 24.04.06 09:56 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: vincent]
benzoo Offline
stara sablja


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 1013
KSZ

da ne odpiram nove teme...

kaj sotoriti pri izdelavi nove fasade, da se ne bo pojavil "pajk" (tiste crne pikice tik pod streho)? Sem videl to ze kar na nekaj novih hisah.

Na vrh
#2373362 - 24.04.06 18:14 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
C152SLO Offline
pristaš


Registriran od: 15.08.05
Sporočila: 516
9) Eko sklad je zakon in NOBENA banka ni tako ugodna kot eko sklad. Naj mi nekdo najde banko, ki ima 3.2 % obrestno mero. Je ni!!!. Birokracije ni skoraj nič več kot pri banki. Poslati moraš predračun, izajava izvajalca (registracija podjetja), zemljiško knjižnji izpisek in to je to. Odgovor od eko sklada sem jaz že 2 krat dobil prej kot v enem tednu. "Problem" je v banki, ki si ponavadi vzame 14 dni, da nakažejo denar obrtniku. Skratka predlagam ti eko sklad, ker iz lasntih izkušenj vem, da je ta stvar odlična.
Na vrh
#2373363 - 25.04.06 07:22 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: benzoo]
vincent Offline
legenda


Registriran od: 11.03.03
Sporočila: 4941
eno jeverjetno v izbiri ometa oz. zaključnega sloja.

Bi pa jaz za štios šel vprašat lastnika kako izolacijo ima (sumim na stekleno volno) ter kak zaključni sloj.

Na vrh
#2373364 - 25.04.06 08:03 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: vincent]
C152SLO Offline
pristaš


Registriran od: 15.08.05
Sporočila: 516
Hja ne vem če. Do sedaj sem to vedno videl na hiši, ki ima za izolacijo stiropor. Tudi mene to skrbi, vendar mi je mojster rekel, da je problem v zaključnem sloju in da se to ne sme zgoditi. Po Balaševiču: "Ako su lagali meni onda ja lažem vam ..."
Na vrh
#2373365 - 25.04.06 09:03 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: vincent]
benzoo Offline
stara sablja


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 1013
Citat:

Uporabnik vincent pravi:
eno jeverjetno v izbiri ometa oz. zaključnega sloja.

Bi pa jaz za štios šel vprašat lastnika kako izolacijo ima (sumim na stekleno volno) ter kak zaključni sloj.
hmm... zakaj tako sklepas glede volne? kateri zaklucni sloj je po tvoje problematicen (obicajen oz. skoraj neprodusen ali silikatni)?

Na vrh
#2373366 - 25.04.06 09:15 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: benzoo]
vincent Offline
legenda


Registriran od: 11.03.03
Sporočila: 4941
tudi sam ne vem kateri je boljši...čakam da kdo, ki se spozna, malo obrazloži

glede volne sklepam - sicer je bolj paroprepustna, po drugi strani paje tudi bolj vlago 'zadržna' zlasti če je fasada izpostavljena dežju (arhitektsijezamislilbreznapušča.press)...le da, v temr primeru prihaja do teh pik ravno pod napuščem kjer pa dež ne pride zraven.

Na vrh
#2373367 - 25.04.06 10:06 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: vincent]
911T Offline
pristašinja


Registriran od: 26.12.04
Sporočila: 533
Para gre navzgor, pa se pod streho nakopiči
Na vrh
#2373368 - 25.04.06 10:31 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: 911T]
benzoo Offline
stara sablja


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 1013
ksz

ali obstaja firma, ki garantira, da na njihovi fasadi tega ne bo? ... na zadnjem sejmu sem jih malo hecal s tem, pa mi ni nihce upal zagotovit tega. iz tega sklepam, da ni problem zakljucni sloj, ampak mikro klima - ce je ravno prav vlage, pa ravno prav sonca fases pajka...
p.s. res pa je, da se kaj takega na fasadah starejsega letnika (pescene), to ni dogajalo...

Na vrh
#2373369 - 25.04.06 22:21 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: vincent]
hawkeye Offline
zanesenjak


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 228
Lokacija: 7650
Hvala za kar nekaj odgovorov do sedaj.

Kontaktiral sem Tim Laško, ki so mi pred obiskom pri meni, poslali vprašalnik, da ga izpolnim.
Sprašujejo pač kakšna je hiša, kakšno fasado bi rad imel, ....

Na določena vprašanja ne znam odgovoriti pa vas prosim za razlago, če poznate:
1. Ali naj bo zaključni sloj fasade: mineral ali silikat ali akril?
Ne poznam nobenega od teh treh. Mi lahko kdo malo opiše te tri načine in kaj je boljše?

2. Ali naj bo cokl iz termodura ali iz stiropora?
Kakšna je razlika med njima in kateri je boljši (cena?)

3. Zaključni sloj cokla: ali naj bo TIMFASPLAST ?
Kakšen je to?

4. Obdelava balkonov: - izolacija + zaključni sloj ali malta + zaključni sloj ali zaključni sloj.
Kaj naj izberem?

5. Izvedba obrob okoli odprtin: gladke ali poudarjene špalete (A te poudarjene so reliefne ali pobarvane npr. belo?) Koliko reliefne stanejo, ima kdo izkušnje?

Na vrh
#2373370 - 25.04.06 22:31 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: 911T]
hawkeye Offline
zanesenjak


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 228
Lokacija: 7650
Citat:

Uporabnik 911T pravi:
Glede na to da ima staro hišo z že izvedenim fasadnim slojem, naj da 10 ali 12cm izolacije, mogoče na severni strani več, sicer boš imel res široke police, kar je estetsko... Okenske police daj iz umetne mase, z polistirenskim jedrom (stiropor), ker okenske police so tudi toplotni most. Napušč boš moral malo obrusit, pobavarvaj ga pa z Sikkens barvo, ker je to najkvalitetnejša barva na tržišču, druge znamke ji ne sežejo do kolen. Kolikor me spomin ne vara, je cena za 5 litrov okoli 100 evrov, v sloveniji pa je za polovico cenejša (okoli 15000SIT), tako da nimaš kaj razmišljat.

Klet izoliraj z styrodurom, ker ne vpija vlage. Balkon bo problem, ampak brez velikih posegov ga ne boš morel sanirat.
Kje imajo te police iz umetne mase, ki jih omenjaš in styrodur?

Na vrh
#2373371 - 26.04.06 07:17 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
Hanzi11 Offline
legenda


Registriran od: 30.01.03
Sporočila: 3050
Imam premalo pojma o teh fasadah, mogoče ne bi bilo napak, da jim ta vprašanja (vsaj tista ki se nanašajo na njihove izdelke) poslal tudi njim. Najbrž bi te založili s propagandnim gradivom o svojih izdelkih.
_________________________
Sonce naj sveti vsak dan, tudi mobisuxu!

Na vrh
#2373372 - 26.04.06 07:36 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
C152SLO Offline
pristaš


Registriran od: 15.08.05
Sporočila: 516
1) Po 2 letih še vedno ne vem, kaj je najboljši zaključni sloj. Eden bolj diha, drugi je bol raztezen, skratka ni univerzalnega.

2) Termodur ali stirodur. Je bolj "trd" in še bolj odporen na vlago, je pa po mojem vedenju je Timov termodur takšne modro
zelene barve. Cena mislim da okrog 3000 za kv.m

STIRODUR

3) To je taka plastična masa z izgledom drobnega kamenčka,ki se nanaša na cokel namesto kamenja, keramike itd. Meni
je sicer zelo všeč, sem pa slišal, da baje rada masa poka in se lušči. Mojstri zagotavljajo, da se to pri meni ne bo
zgodilo (no ja recimo). Drugo ime, verjetno od drugega proizvajalca je "kulirplast".

KULIRPLAST

4.) mogoče bi vseno izolacijo + zaključni sloj, saj ni takšna ogromna razlika v ceni

5.) Špalete so verjetno gladke oziroma nakazane. Te so gladko zariban 10 ali več cm pas. One druge pa so baje limane na
fasado in so narejene is podobne snovi kot stiropor (nisem prepričan, da je to res).


Popravil(a) C152SLO (26.04.06 07:39)

Na vrh
#2373373 - 26.04.06 09:08 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: hawkeye]
vincent Offline
legenda


Registriran od: 11.03.03
Sporočila: 4941
mogoče boš marsikateri odgovor našel na njihovi internetni strani - osebno se mi sanja ne kaj naj bi katera stvar predstavljala oz. kaj bi bilo bolj primerno.

Glede na to da ponujajo prvenstveno stiropor je za moje pojme vseeno ali fasada diha ali ne - bolj je važno da bo časovno obstojna. Kaj pa to pomeni med izbiro ?

Za štart nekaj obkorži pa daj nekje opombo da naj ti napišejo koliko je razliki v ceni če izbereš drug zaključni sloj ter drugo opcijo izgleda okoli oken...verjetn je tu razlika +/- nekaj %. Bolj ti je važno da prvenstveno dobiš sliko kaj sploh pomeni fasada kot celota in kje si s ceno.

Dobro bi bilo dobiti tudi kakega, ki dela fasade, da se osebno oglasi pri tebi ter ti malo svetuje kaj se splača oz. kaj bi bilo dobro, pri izgledu pa je najbolje dobiti kako 'refernčno' hišo, za katero smatraš da dobro izgleda in stopiš do lastnika ter z njim kako rečeš (na koncu tudi vprašaš kdo mu je delal in koliko je colal).

Hudič je to...po eni strani bi rad prišel poceni skozi...po drugi strani pa bi rad dober izgled in dobro narejeno (ker je le najpomemnejša stvar pri izglede na celi hiši)..kar pa je skregano z nizko ceno.


Aja....pa še to....obvezno pocahnaj da hočeš imeti 14 cm izolacije (mislim da je to njihova stnadardna ponudba)...za 15 cm nisem prepričan (kar zna zadevo podražiti)....pa bojda je priporočljivo dati gor 'staran' stiropor (Timpor stiropor, 14 cm, 2.618 SIT/m2 + DDV).


Pa še eno splošno vprašanje zate (če si že kaj na tekočem) ali za koga, ki je ve ali je delal fasado pred kratkim....od kje (gledano z nivoja zemljišča) se začne delati fasada (pri opcijah, kjer je hiša že zgrajena in že ima obleko - da ni novogradnja)...koliko cm nad tlemi začnejo? oz. ali grejo do tal oz. celo nekj cm pod ničelno točko?

Na vrh
#2373374 - 26.04.06 09:32 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: C152SLO]
Tku Offline
zanesenjak


Registriran od: 25.10.05
Sporočila: 316
@2:
Stirodur, ker ga mravlje ne jedo, stiropor pa.

@3:
Za kulirplast nisem slišal, da bi pokal in se luščil - imam ga 6 let, ni takih problemov. Je pa nanešen na stirodur fizično nekoliko manj trden, kot kakšna kamnita obloga. Meni je nekdo uspel narediti luknjico vanj (5x5cm), pa nisem nikoli izvedel kdo in kako.

@vincent:
Kje se začne fasada:
Cokel se začne pri tleh (ničelna točka), vendar moraš vnaprej vedeti ali boš še kaj splaniral zemljišče okoli hiše, ali bo ostalo tako kot je. Za fasado je pa odvisno tipa hiše. Npr. pri podkleteni hiši se običajno začne tik pod pritlično ploščo.
_________________________
Lp, Tku

Na vrh
#2373375 - 26.04.06 11:03 Re: Izolacija in nova fasada na hišo [Re: Tku]
benzoo Offline
stara sablja


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 1013
ksz

se eno malce off-topic vprasanje. kam dati naredit barvno studijo fasade?

Na vrh
Stran 1 od 2 12>


Moderator:  Anonimnez 
Skoči na: