• Mobisux
  • Domov
  • RSS
  • Dodaj med priljubljene
Naslovnica » Forum » Avtomoto » Avtomobilizem splošno » Traktorji (tokrat kmetijski)
Stran 1 od 6 12345>Zadnja »
Možnosti teme
#2730520 - 03.01.07 00:40 Traktorji (tokrat kmetijski)
Monaco Offline
odvisnež


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 8467
Ker je tukaj tudi kar nekaj forumašev, ki imajo malo več izkušenj s kmetijsko mehanizacijo, naj mi nekdo prosim pove prednosti, predvsem pa slabosti traktorjev kot je npr Carraro v primerjavi s klasiko (npr Štore 404).
VS

Zadeva se rabi na manjši hribovski kmetiji in me zanimajo razlogi, ki bi človeka odvrnili od nakupa takšnega majhnega traktorja in da bi se raje odločil za bolj okorno in večjo "klasiko". Poleg cene seveda. Lahko pa za primerjavo vzamemo kakšen novejši traktor s servo volanom, ki stane približno enako kot kakšen Carraro.
_________________________

Na vrh
#2730521 - 03.01.07 08:56 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
ales17 Offline
legenda


Registriran od: 25.12.01
Sporočila: 3703
Tako nahitro po moje ima Carraro dosti nižje težišče kar je zelo pomembno, če je to za hribovsko kmetijo. Prav tako imajo kolesi na Carrarotu boljši oprijem. Glede moči sta pa najbrž dosti blizu .... ne vem pa kako je z ostalimi priključki na Carrarotu, če ima več priključkov za hidravliko kako močen je pri dvigu bremen na hidravliki.

Tako po občutku se mi zdi, da bi bil za oranje boljši Štore, ker je višji!

Več bo pa najbrž kdo povedal, ki ima bolj bogate izkušnje!


Popravil(a) ales17 (03.01.07 08:56)
_________________________
Wish not so much to live long as to live well.

Na vrh
#2730522 - 03.01.07 09:05 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: ales17]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
ksz
No, najprej je treba ločiti, da je carraro bolj vinogradniško sadjarski traktor, štore pa kmetijski...Zato ti že samo pove, kje se kateri bolje znajde. Recimo za vožnjo prikolic, oranje, razna opravila na njivi, košnja...je štore v prednosti, če pa se misliš vrtet po kakih sadovnjakih, škropljenje, ....carraro!
Jst ti lahko povem iz svojih izkušenj, ker imamo doma nekako enako situacijo, samo da imamo namesto carrarota AGTja (kopija carrarota) in namesto štoreta univerzala (enaka trektorja). Pa enostavno, na carrarota recimo ne moreš pprpet težjih priključkov kot je recimo rotacijska kosa, silokombajn,...
Upam da sem ti kaj pomagal, če pa je še kaj, pa prašaj...
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730523 - 03.01.07 09:58 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: romci]
Monaco Offline
odvisnež


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 8467
Rabi se za kmetijo z 4ha travnikov in prav toliko gozda. Od tega bi za košnjo polovice tako ali tako potrebovali gamsa. Druga polovica je pa takšna, da se jo pogojno da tudi s Štore pokosit, vendar je zadeva hudo rizična in je potrebno močno pazit na linijo. Kaj drugega se pa na tej kmetiji skoraj ne dela.

A bi na Carrarota lahko priklopil dvobobensko rotacijsko kosilnico, tamalo SIPovo nakladalko (obe kot opcija, morda nekoč) in 3t kiperco? Drugače se pa najbolj uporablja plug za glajenje ceste (ki jo deževje hitro poškoduje) in kibla. Oranja ni, ker ni ravnine Dobro, mogoče se bo kdaj spet na 1/4ha posejala oves za konje, torej bi bilo zaželjeno, da se da tudi orat. Kakšnega silokombajna ali česa podobnega pa sigurno ne misli kdo uporabljat. Gre se samo zato, če bi s Carrarotom lahko uporabljal priključke, ki jih je imel deda na drugi kmetiji in jih bo verjetno podaril. No, saj poleg naštetega ima tako ali tako samo še dvobrazdni plug (navaden, ni obračalni), obračalnik in SiPov trosilec (tudi tistega mislim da najmanjšega). Na kmetiji razen pluga, kible in zgoraj omenjene kiperce tako ali tako ni ničesar.

Torej v bistvu nekakšna hobby eko kmetija, kjer se večino leta tako ali tako samo pase drobnica, da ni potrebno kaj delat
_________________________

Na vrh
#2730524 - 03.01.07 10:17 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
Poglej, kot sem rekel...traktorja sta različno usmerjena, nista pa ločena, tako da lahko in enega in drugega uporabljaš za vse, seveda je vsak v svojem področju v prednosti!
Glede priključkov in hribovja v tvojem primeru bi bil verjetno carraro res boljša izbira seveda konkretno tak kot je na sliki, z širokimi gumami (in niskim težiščem) je kar v redu stvarca za po hribih! Samo pazi!! Obvezno mora biti carraro nelomljiv (obračati z volanom moraš samo prednja kolesa, ne pa lomit traktorja, kot recimo tomovinkovič)!! To je velika razlika za po bregu!
Potem je potrebno pri teg malih traktorčkih biti pozoren še na to, da ima motor nad oz. skoraj pred prednjo osjo! Posledično ima zelo lahek zadnji konec - - nevarno za priključke kot so prikolica, trosilec gnoja,...po hribu navzdol kaj hitro lahko porine traktor in ga zlomi!
Samo saj pravim, to so extremi! Po pameti se da vsakega za vse uporabljat, tako da tud na carrarotu boš lahko mel recimo 135cm rotacijsko, plug 8col, obračalnik za seno,...
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730525 - 03.01.07 12:19 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: romci]
alkoholik Offline
legenda


Registriran od: 26.01.02
Sporočila: 4263
Lokacija: Nokija 6230, Nokija 6230i
zakaj rotacijsko koso ce lahko kupis dvojni rez, katera je bolj priporocljiva za v hrib... (teza nizja, lazja za gnat)

pri oranju pa razmisljaj o menjavi desnih koles (pri cararotu) ker s tako sirokimi bos naredil vec skode kot koristi:))

sodelavec v hudih hribih vse opravi z standardnimi traktorji (same, store) ter s gamsom... brez njega bi pa bolj tenk piskal pravi...
_________________________
----------------------------------------- If it's to be it's up to ME

Na vrh
#2730526 - 03.01.07 12:29 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: alkoholik]
Monaco Offline
odvisnež


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 8467
Citat:

Uporabnik alkoholik pravi:
zakaj rotacijsko koso ce lahko kupis dvojni rez, katera je bolj priporocljiva za v hrib... (teza nizja, lazja za gnat)

pri oranju pa razmisljaj o menjavi desnih koles (pri cararotu) ker s tako sirokimi bos naredil vec skode kot koristi:))

sodelavec v hudih hribih vse opravi z standardnimi traktorji (same, store) ter s gamsom... brez njega bi pa bolj tenk piskal pravi...Govorim o priključkih, ki jih ima deda in mi jih bo verjetno dal. Če bi kdaj kaj novega kupoval, potem bi seveda gorske zadeve. Toda če so priključki na razpolago, bi jih seveda rad uporabljal.
Saj pravim, tudi na to kmetijo je prihajal kosit deda z Štore 504 in rotacijsko, pa je večino pokosil. Njemu ni problem, ker ga niti ne gane, če se občasno pelje po dveh kolesih Toda pri njegovih 79, ga več ne spustim na breg, samo pa niti slučajno ne grem kosit s to zadevo, ki ima skrajno neprimerno težišče. Zato imamo zdaj ovce, da ni treba kosit. Samo zdaj prideta še 2 konja in bo potrebno tudi kosit.

V mislih sem imel pa točno takšnega kot na sliki (no, kabina ni nujna). Da zgibni niso za hribe, mi je popolnoma jasno. Oranje zgolj opcija nekoč morda. Pač toliko, da je možno. Glede koles pa verjamem, čeprav mi je po drugi strani zanimivo gledat v avstriji ko z ogromnimi traktorji orjejo ogromne njive in imajo večinoma dvojna kolesa zadaj

Torej v bistvu se da uporabljat vse, samo malo bolj previden je potrebno bit pri težjih prikolicah?
_________________________

Na vrh
#2730527 - 03.01.07 12:52 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
Tako nekako, kot si napisal...V bistvu se da uporabljat vse, saj konec koncev ima 3 točkovni priklop in kardan...to je bistvo. Glede same uporabe v praksi, pa je potrebno biti samo pazljiv..pa pač probaš in vidiš, do katere mere greš... Pač po večjih bregovih, kjer je bočni naklon prevelik za bočno košnjo, greš pa navzgor in navzdol, pa je...

Glede oranja po avstriji...verjetno ni to hribovit teren...pa tut plug ni 2 brazden in 10 colski...ko pa je vse to večje, pa kar spremeni celotno zadevo. Tako lahko orjejo z velikimi traktorji in veliiiikimi plugi.

No, pa še kot zanimivost glede lahkega zadnjega konca pri našem AGTju: Mi imamo gor čelni rikov nakladač in če zapnem v kup peska, vzdigne zadnji konc, in ne kible v bistvu ga prevaga že če dva v kiblo stopita.
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730528 - 03.01.07 14:52 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: romci]
vito112cdi Offline
zanesenjak


Registriran od: 01.12.05
Sporočila: 333
Lokacija: 9300
Mi mamo isti problem z našim AGT-jem, Spredaj mam rotacijsko kosilnico, in ko grem malo v ovinek po klancu navzdol, če imam kosilnico dvignjeno, zadnji konec dvigne. Sem mel pa tud že 5t kiper zvrhan peska priklopljen, pa ni blo nobenga problema, sam gume so mal švoh za tako težo, pa tud na ravnem sem doma, tak da zarad moči ni problema.

Mamo pa tud Lindnerja, tastar model 4X4, letnik okol 72, ma še prednji diferencial na strani, tak da je težišče še nižje, pa sma s kolegom skup en travnik na klancu 45°mulčala, pa sma se skoz isto pelala sam on je mel tazga carrarota, kot je na prvi sliki, jst pa Lindnerja. Res da sma v glavnem mulčala gor dol, včasih je blo pa treba tud na klancu obrnt, pa nisem mel nobenga problema.

Na vrh
#2730529 - 03.01.07 14:54 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: vito112cdi]
ProdriveR Offline
ekspert


Registriran od: 14.06.03
Sporočila: 1961
Lokacija: Nokia
Universal je zakon
_________________________
Kivik VTI powah!!

Na vrh
#2730530 - 03.01.07 22:22 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: vito112cdi]
Monaco Offline
odvisnež


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 8467
Še malo off-topic. V čem je smisel mulčanja?

Mogoče kdo ve, če ima carraro dovolj močno hidravliko, da bi lahko peljal tudi malo preobremenjeno kiblo (recimo čiščenje kamenja). Glede na razporeditev teže to ne bi smel bit tak problem, kot pri klasičnih traktorjih, toda zanima me, če ima sploh dovolj moči za dvig težjih bremen. Kaj pa moč kardana? Zakaj sploh ima 2 kardana?
_________________________

Na vrh
#2730531 - 03.01.07 22:45 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
valerossi Offline
zanesenjak


Registriran od: 30.03.02
Sporočila: 315
Lokacija: Izola
Mi imamo zatravljen nasad oljk (terase) tako, da z mulčerjem se lepo trava skupaj z vsemi vejami (ko se konča obrezovat) zmelje in pol to zgnije. Drgač pa mislim da bi mogu carraro dvignit malo preobremenjeno kiblo (350kg+) če jo je lahko naš bivši imt 539
_________________________
www.slorbr.com

Na vrh
#2730532 - 04.01.07 08:36 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
Če se ne motim, ima dvižno moč 450 kg, sam ne me za besedo držat.
Drugače pa sem čist pozabil..imamo tudi v sloveniji forum, namenjen traktorjem...
Forum....
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730533 - 04.01.07 09:42 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: romci]
alkoholik Offline
legenda


Registriran od: 26.01.02
Sporočila: 4263
Lokacija: Nokija 6230, Nokija 6230i
hmm dvizna moc samo 450kg? to ni pa vse skup nic:)))
_________________________
----------------------------------------- If it's to be it's up to ME

Na vrh
#2730534 - 04.01.07 10:29 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: alkoholik]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
Sej pravim, da imam od nekje v glavi to cifro, samo nisem siguren, da je to pravilno!
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730535 - 04.01.07 10:37 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: romci]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
Evo, sedaj sem našel podatek za našega (pomoje ni kake razlike med njim in carrarom, saj je AGT kopija), dvižna sila je 890 kg na zadnji hidravliki.
Je pa točno takšen:
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730536 - 04.01.07 10:54 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: romci]
Monaco Offline
odvisnež


Registriran od: 07.03.01
Sporočila: 8467
To se pa že boljše sliši.
Slučajno veš za kakšnega rabljenega AGT, ki bi izgledal točno takšen kot na tvoji sliki (NI zgibni, ima kabino in široka kolesa). Glede na to, da nov (sicer najosnovnejši) AGT stane 10.000€, Carraro pa je krepko dražji, bi moral biti tudi rabljen AGT ugodnejši
_________________________

Na vrh
#2730537 - 04.01.07 13:33 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
romci Offline
legenda


Registriran od: 14.04.02
Sporočila: 2662
Lokacija: Samsung P300, Benefon SIGMA v ...
Po vsej verjetnosti ga bomo spomladi mi prodajali, samo naš ima gor še čelni nakladač in ozka kolesa (zaradi vinograda)..in potem kupili novega. Ker nakladača pač ne rabimo, in nam bi skoraj pokril razliko do novega brez nakladača. Če pa se ne bo dobro izšlo z ceno, pa bomo prodal samo nakladač. Je pa drugače cena 10k€ mislim da za takega brez kabine.
_________________________
Ne verjemte mi, ker lažejo!

Na vrh
#2730538 - 04.01.07 14:12 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: Monaco]
alfa Offline
stara sablja


Registriran od: 23.08.01
Sporočila: 705
Nekaj direktnih:
Pri štirih hektarjih se ti ne splača kmetovat. OK, to itak že veš.
Pri tako mali kmetiji se ti ne splača kupovat traktorja, sploh pa ne novega. OK, to tudi veš.

Če ga potrebuješ za košnjo, potem bolje da seno kupuješ.

Če še vseeno hočeš traktor, kupi enega starega štoreta ali Univerzala.
3 tone kiparca pa carraro gresta slabo skupaj v klancu. traktor je prenizek, tako da vse čudno stoji, po klancu navzdol te zagotovo porine (premala kolesa).
če bi se rad po bregu vozil, obrni platišča na ven, dobiš širino traktorja 2m. Lahko tudi dodaš zadaj dve feltni.
To delajo Avstrijci na Lindnerjih, Lamborginijih...
Za rotacijsko je AGT/Carraro premali (gledam soseda kako pleše z rotacijsko na AGTju).

Jaz imam Univerzal+rotacijska 165 pa sem čisto zadovoljen...dokler bomo sploh še kosili (dokler bodo še subvencije).

lp Alfa

Na vrh
#2730539 - 04.01.07 14:18 Re: Traktorji (tokrat kmetijski) [Re: alfa]
alkoholik Offline
legenda


Registriran od: 26.01.02
Sporočila: 4263
Lokacija: Nokija 6230, Nokija 6230i
splaca se itak nic ne... ampak ce misli imeti bio kmetijo se mu splaca tudi na 4ha... ampak traktorja se mu pa res ne splaca kupovat novega no po drugi strani je pa nekaj res: stroj vedno prav pride...

kaj bo pa naredil s travniki? a ni brezzveze gledat kako se zarasca ce pa lahko pokosis pa imas nekaj od tega?

namen subvencij bi moral biti ta da se zacnejo kmetje obnasati trzno in se potrudijo kljubovati konkurenci tudi takrat ko ne bo vec subvencij
_________________________
----------------------------------------- If it's to be it's up to ME

Na vrh
Stran 1 od 6 12345>Zadnja »


Moderator:  DaviiD, pumax, naliM 
Skoči na: